Home » , » Dan kada je počela dominacija Crvene furije

Dan kada je počela dominacija Crvene furije

Na današnji dan prije tačno pet godina počela je velika dominacija fudbalske reprezentacije Španije.


Evropsko Prvenstvo u Švicarskoj i Austriji donijelo je početak dominacije jedne od najboljih selekcija u historiji fudbala. Španija je svoj put prema vrhu počela u grupi sa Rusijom, Švedskom i Grčkom, a Furija je bez većih problema ostvarila sve tri pobjede, te se dominantno plasirala u četvrtfinale.
U četvtrfinalu igrali su protiv selekcije Italije. Španija je bila favorit za pobjedu, ali su uvijek tvrdi Italijani, tada još uvijek aktuelni osvajači Svjetskog prvenstva, uspjeli da izbjegnu poraz u 120 minuta igre. Penali su odlučili pobjednika ovog meča, a prolaz u polufinale je izborila Španija zahvaljujući fantastičnom Ikeru Casillasu.
Tamo ih je čekala selekcija Rusije, ali Španci su u finale prošli bez problema savladavši Ruse sa ubjedljivih 3:0. U finalu su ih čekali Nijemci, koji su se jedva izborili za finale pobjedom nad sjajnim Turcima od 3:2.
Veliko finale odirano je 29. juna 2008. godine. Pitanje je bilo da li će njmački mentalitet nadvladati superjake Špance, koji su bili poznati kao gubitnička nacija u fudbalu. Španci su bili oslabljeni za Davida Villu, koji je je morao odslužiti suspenziju zbog kartona, no i bez njega Crvena Furija stiže do evropskog trona. Fernando Torres je golom u 33.minuti odlučio finale i odveo Špance od gubitničke nacije do najboljeg tima Evrope.
Titula na Euru podigla je moral Špancima. Dominacija je nastavljena 2010. godine kada su osvojili Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, gdje su igrali protiv Holandije, a drugi put za redom su osvojili Evropsko prvenstvo, ovaj put u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine.
Priliku za nastavak velike serije imaće na Kupu konfederacija protiv domaće selekcije Brazila.


Spain in euro 2008 by -metropolitan09-

Popular Posts

Pokreće Blogger.

Translate