Home » » Williams u Silverstoneu obilježava 600-tu trku

Williams u Silverstoneu obilježava 600-tu trku

Williams će u Silverstone ovog vikenda dovući specijalno ofarbane bolide sa brojkom 600, na kojoj će biti upisana imena svih 691 zaposlenih u timu. 
''Za nezavisni tim kakav je Williams 600 trka na samom vrhuncu motorsporta je izuzetno dostignuće. Čak 78 timova je došlo i otišlo, ili promijenilo vlasnika od osnivanja našeg tima, a u naše temelje i dugovječnost hiljade ljudi su utkali i žrtvovali dio sebe, kako bi doprinjeli poziciji i statusu koji danas uživamo. Čini se da je potpuno pravedno da naš jubilej proslavimo upravo u britanskom domu motorsporta uz naše lojalne fanove'', izjavio je jedan od osnivača tima Sir Frank Williams.

Williams je osnovan 1977, a prvu pobjedu tim je postigao upravo u Silverstoneu 1979. Od tada su pobijedili na još 113 trka, te se pojavili na 297 podija. Kao konstruktor su se okitili sa 9 titula, dok su u konkurenciji vozača u sedam navrata osvajali titule.

Zadnju titulu za Williams je osvojio Jacques Villeneueve 1997, dok su na pobjedu čekali od Brazila 2004. (Montoya) do Španije prošle godine (Maldonado). Samo Ferrari (858) i McLaren (730) su zabilježili više startova od Williamsa.

Popular Posts

Pokreće Blogger.

Translate